Maatwerk oplossingen
Productie op locatie
Zeer snelle levering

Verwachting ontwikkeling houtprijs in 2022

hout

Ook dit jaar zal de houtmarkt weer onder druk staan. In 2021 is de prijs van hout extreem gestegen. Eind 2021 stagneerde de houtprijs, maar in 2022 zal de prijsstijging voortzetten. Naast de bestaande schaarste die in 2021 is ontstaan door de Amerikaanse en Chinese vraag en de beperkte productie in verband met COVID-19, zijn er per 1 januari sancties van de Russische overheid ingegaan die de import van Russisch hout verder onder druk zetten. Sinds de oorlog in Oekraïne is nieuw hout uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland niet meer te verkrijgen.

Stijging houtprijs 2021

In 2021 steeg de houtprijs al enorm. Dit had diverse redenen. Het VOCID-19 virus en alle bijkomende maatregelen hebben de houtproductie beperkt. Hoewel het aanbod daalde, steeg de vraag juist hard. Zowel de particuliere vraag in Europa als vraag uit de Verenigde Staten en China zorgden voor een flinke prijsstijging in 2021. Eind 2021 nam de beschikbaarheid van hout iets toe. Dit was voor korte duur door nieuwe ontwikkelingen in 2022.

Houtprijs 2022

In 2022 zullen houtprijzen verder stijgen. Op de website van de Palletcentrale, net als Bode Packaging onderdeel van de Palletcentrale Groep, is een uitgebreid artikel te lezen over de verwachting met betrekking tot de houtprijzen 2022.

De stijging in 2022 wordt momenteel met name veroorzaakt door:

  • Bestaande krapte ontstaan in 2021
  • Exportsancties van de Russische overheid
  • De oorlog tussen Oekraine en Rusland
  • Tekorten aan vrachtwagens en chauffeurs in de transportsector

Hout is op dit moment extreem schaars en prijzen zullen stijgen. De schaarste die in 2021 is ontstaan, transportproblemen, exportsancties van Rusland, en de zeer ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de hierop volgende EU sancties zorgen voor een uitzonderlijke situatie.