Via allerlei media worden we met onze neus op de feiten gedrukt dat we minder afval moeten produceren, minder voedsel moeten weggooien en zuiniger met water en energie moeten zijn. Het woord #recycling kom je daarbij veelvuldige tegen. Alleen in de praktijk blijkt dat we eerder aan #downcycling doen. Voorbeeld: Afvalhout wordt niet hergebruikt of duurzaam gemaakt, maar direct verbrand of soms tot kleine stukjes vermalen waarvan ‘pellets’ worden gemaakt voor de openhaard!
Andere kijk op reststromen
Als je weet wat je weggooit, waarom en in welke situaties, kun je gaan nadenken over hoe je verspilling kunt tegengaan. Industriële verpakkers maken, naast plastic, veelvuldig gebruik van (vuren)hout en plaat-materiaal. Bij het maken van kisten, kratten en andere verpakkings-vormen ontkom je er niet aan dat er afvalhout ontstaat. Bij een middelgrote verpakker is dat al snel tussen de 400 en 700m3 op jaarbasis.
Het afvalhout wordt meestal in containers verzameld en afgevoerd naar de vuilverbranding of worden er pellets van gemaakt. De meeste industriële verpakkingen worden voor exportdoeleinden gebruikt en wat er dan met de houten verpakkingen gebeurt, valt buiten de controle van de producent. Bij europallets is dat minder het geval want die worden vaak hergebruikt tot ze van ellende uit elkaar vallen. Maar aangezien pallets ook geen eindeloos leven zijn beschoren, ontstaat ook hier restafval. En wat gebeurt daarmee? Precies, downcycling! Bij verbrandingsovens wordt hout omgezet in elektriciteit, maar ook dat kan maar een keer gebruikt worden!
Groeiend milieubewustzijn
Bepaalde grondstoffen dreigen uitgeput te raken. De tijd van ongebreidelde verspilling kan niet langer ongestraft doorgaan. Het is daarom noodzakelijk om hergebruik van grondstoffen met stip op ons zakelijke agenda te zetten. Laurens Groen van Milgro in Rotterdam verwoordt afval regelmatig als volgt:
‘Afval is een grondstof die de weg kwijt is.’
Als je inzicht hebt hoe afvalstromen lopen, kun je invloed uitoefenen op het ecologische als economische hergebruik. Vuilophalers zullen beamen dat afval hun ‘goud’ is; het is immers hun verdienmodel. Maar, afvalinformatie is misschien wel platina waard! Om die laatste reden is het belangrijk om na te denken over hoe we een beter inzicht krijgen over afvalstromen en daarop acties te plannen voor hergebruik. Het kan al beginnen met een bewuste registratie waar de verpakkingsproducten belanden en na te denken over eventuele #retourverpakkingen, statiegeld, een beloning voor het inleveren van afval in ruil voor voedsel of andere creatieve systemen.
Als je een systeem kunt bedenken hoe gebruikte verpakkingen terug kunnen komen, ga je anders kijken hoe die kunnen worden ingezet. Als de hele productieketen bij dat nadenken wordt betrokken, ben je bezig met vernieuwing. Welke ideeën bestaan er nog meer om het houten restafval te hergebruiken?